Korps Mariniers herdenkt gevallenen
2012

 

Kapitein der mariniers Hakkenberg, drager van de Militaire Willemsorde der 4de klasse, mevrouw de locoburgemeester, Jantine Kriens, mariniers, oud-mariniers, dames en heren,

 

Twee weken geleden zat ik aan tafel met mariniers die gewond zijn geraakt tijdens recente operaties; van Cambodja tot Uruzgan. Gewond geraakt tijdens de uitvoering van hun opdracht onder zware omstandigheden. De een was fysiek gewond geraakt, een ander psychisch en sommigen zowel fysiek als psychisch. Stuk voor stuk dappere mariniers die in verbondenheid en met kracht en toewijding hun leven weer hebben opgepakt en zin hebben gegeven. Toen besefte ik dat deze unieke waarden het DNA van de marinier al 347 jaar bepalen.

 

Traditiegetrouw staan wij op 10 december bij het beeld van de marinier op het Oostplein. Hij staat symbool voor onze waarden, onze Korpsgeest. Hier gedenken wij de daden van het Korps Mariniers vanaf de oprichting in 1665 en herdenken wij alle mariniers die tijdens missies zijn gesneuveld. Vanuit de Korpsgeest die bestaat uit verbondenheid, kracht en toewijding staan wij even stil en gaan wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.

 

Verbonden zijn wij vandaag op deze bijzondere plaats.

 

Op de eerste plaats met de stad en inwoners van Rotterdam. Als kleine jongen woonde ik naast het Havenziekenhuis en keek ik vol bewondering naar die bronzen marinier. Later leerde ik dat tussen 1869 en 1940 op die plaats de marinierskazerne was gevestigd in het voormalig arsenaal van de Admiraliteit van Rotterdam. In de meidagen van 1940 verdedigden de mariniers heldhaftig de Maasbruggen, die een belangrijke verbinding vormde tussen Zuid, waar het Duitse offensief begon, en het centrum. Ter nagedachtenis aan dit verzet werd in 1963 dit herinneringsmonument voor de gesneuvelde  mariniers op het Oostplein door de Rotterdamse burgerij geschonken. Vlak naast het monument, boven de ingang van de metro, staat nog een deel van de zijpoort van de Marinierskazerne die op 12 mei 1940 werd verwoest. Daarom staan wij vandaag hier.

 

Rotterdam en het Korps Mariniers zijn niet denkbaar los van elkaar. In de Van Ghentkazerne, genoemd naar de eerste Korpscommandant, worden mariniers opgeleid voor de uitdagende taken in deze onvoorspelbare wereld. Mariniers sluiten aan bij de mentaliteit van de Rotterdammer: ‘niet lullen, maar poetsen’. Voor jongeren kunnen zij een rolmodel zijn en kennen we niet voor niets het fenomeen stadsmarinier. Ook voor de schepen die vanuit Rotterdam vertrekken of naar Rotterdam komen, dragen mariniers bij aan hun veiligheid en daarmee aan de bescherming van de economische belangen van Nederland.

 

Jessica, Albert en Frank, jullie aanwezigheid onderstreept onze onderlinge verbondenheid met ‘Houwie’ en ‘ Harses’. Hun kracht en toewijding staat model voor hoe wij geacht worden de toekomst in te gaan.

 

De verbondenheid, kracht en toewijding die onze voorgangers in het verleden hebben getoond en onze mariniers nog steeds tonen om de besten te zijn in de huidige anti-piraterij missie in het Somalisch basin, in de politiemissie in Afghanistan en in de nationale anti-terreur taak, geven mij vertrouwen in de toekomst. Het Korps is door de eeuwen heen adaptief gebleken. Daardoor kunnen mariniers telkens inspelen op de actuele operationele vraag en voorzien in de behoefte die de politiek aan ons stelt.

 

Ik ben trots op mijn mariniers en alle oud-mariniers. Samen vormen wij het Korps en houden we de Korpsgeest levend. De Korpsgeest die alle mariniers verbindt. Eens marinier, altijd marinier; in dienst van het vaderland. Qua Patet Orbis.

 

Geplaatst: 11 december 2012


 

Deze map is niet meer actief

 

Uruzgan centraal bij herdenking mariniers 2011

 

Het Korps Mariniers heeft 9 december bij het monument ‘De Marinier’ in Rotterdam zijn gevallen kameraden herdacht. Bij de jaarlijkse plechtigheid werd een plaquette onthuld voor de vorig jaar in Uruzgan gesneuvelde korporaal Jeroen Houweling en marinier Marc Harders.

 

     

Jeroen Houweling

 

 

                   

Marc Harders

 

 

 

“Ieder jaar zullen wij ook hen blijven herdenken”, sprak commandant van het korps brigadegeneraal Rob Verkerk. Behalve oud-mariniers en mariniers, onder wie enkele in Uruzgan gewond geraakte militairen, waren ook nabestaanden, inwoners en autoriteiten van de Maasstad naar de herdenking op het Oostplein gekomen.

 

Generaal Verkerk: “Bij dit universele monument van de marinier herinneren wij hen die gevallen zijn voor een betere wereld. Maar laten we ook stil staan bij de gesneuvelde collega’s van de andere krijgsmachtdelen die als broeders met het Korps ten strijde trokken. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden en onze gewonde collega’s. U wordt immers nog dagelijks geconfronteerd met de prijs die betaald wordt voor de inzet van het Korps. Ik wens u veel sterkte.”

 

Naast Uruzgan staan op het mariniersmonument de overige historische missies van het Korps Mariniers afgebeeld. Van elke missie waarbij een marinier is omgekomen, wordt een plaquette aan het monument toegevoegd. Zo prijkt op het monument onder meer een gedenkplaat Nederlands-Indië, Korea en Cambodja.

 

Plechtigheid.

 

De locoburgemeester van Rotterdam, Jantine Kriens, commandant Korps Mariniers, brigadegeneraal Rob Verkerk en de voorzitter van het Contact Oud mariniers, Sjaak Severs legden ter gelegenheid van het 346ste verjaardag van het Korps Mariniers, kransen bij het monument De Marinier  aan het Oostplein te Rotterdam.

 

 

Deze map is niet meer actief

 


Mariniers herdenken gesneuvelden tijdens

345ste korpsverjaardag 2010

 

Tijdens de viering van de 345ste verjaardag van het Korps Mariniers zijn vanochtend alle gevallen mariniers herdacht. Dit gebeurde met een militaire ceremonie en kranslegging op het Oostplein in Rotterdam. Deze jaarlijkse herdenking vindt traditioneel plaats op de verjaardag van het korps.

 

Dit jaar was het een bijzondere bijeenkomst omdat voor het eerst mariniers werden herdacht die kort geleden in actieve dienst waren gesneuveld. De commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk, sprak de aanwezigen toe: “Bij herdenken en eren hoort ook gedenken. Ieder jaar gedenken wij op deze plek alle mariniers die sinds de oprichting van het Korps in 1665 zijn gesneuveld. Want door de aard en opdracht van ons werk gaan leven en dood hand in hand. Daarbij hebben mariniers het hoogste offer geleverd. Ook dit jaar werden we in ons hart geraakt toen de korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de marinier Marc Harders sneuvelden na een aanslag op hun eenheid in Uruzgan.”

 

Kranslegging

Onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb en de commandant van het korps legden kransen bij het monument ‘De Marinier’. Verkerk: “Bij dit universele monument van de marinier herinneren wij hen die gevallen zijn voor een betere wereld. Maar laten we ook stil staan bij de gesneuvelde collega’s van de andere krijgsmachtdelen die als broeders met het Korps ten strijde trokken. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden en onze gewonde collega’s. U wordt immers nog dagelijks geconfronteerd met de prijs die betaald wordt voor de inzet van het Korps. Ik wens u veel sterkte.”

 

 

Deze map is niet meer actief